m

6. 4. 2015

Loni jsme s několika sousedy v ulici U Školy pojedli společně nedělní večeři přímo na ulici a strávili spolu příjemný čas. Možná je to ve vaší ulici rutinní záležitost, pro nás to byl výjimečný zážitek a netradiční setkání, které se letos pokusíme zopakovat. Cílem akce nebyla jen samotná večeře, ale i společná dohoda a setkání s lidmi, se kterými sdílíme každodenně nejbližší prostor. S některými sousedy jsme měli příležitost si v klidu popovídat vůbec poprvé.

Přidejte se letos k nám a zorganizujte i vy svůj den sousedů! Mezinárodní den sousedů se sice „oficiálně“ slaví poslední květnový den. Kvůli kolizi s dalšími zajímavými kulturními akcemi ve městě jsme se letos rozhodli slavit o týden dřív, během víkendu 22. – 24. května 2015.

 

Pokud byste se chtěli připojit, nabízíme naše zkušenosti a jednoduché rady:

začněte vyjednávat se sousedy dostatečně brzy a s předstihem. Dohodnout je potřeba nejen termín a menu, ale i technické zajištění (stoly, židle, případně elektřinu, dopravní značky, výzdobu atd.). My jsme loni nejdříve osobně všem sousedům předali pozvánku, vyslechli si zpětnou vazbu na to, co plánujeme, a týden před akcí jsme organizovali plánovací schůzku, kde jsme dolaďovali detaily. Mysleli jsme i na ty, kteří si vlastní nábytek z různých důvodů nemohou přinést.

zvolte dobře místo pro akci. Zvažte hlavně bezpečnost, viditelnost, bezbariérový přístup, aby oslava nerušila ty, kteří se jí rozhodnou neúčastnit.

– pokud oslava zasáhne do ulice nebo na veřejné prostranství, je nutné žádat o povolení Městský úřad a Policii ČR (vzor ke stažení) nejlépe v měsíčním předstihu. Oba úřady nám pochopitelně vyšly vstříc. Vyžadována byla hlavně ohleduplnost vůči sousedům, zajištění průjezdu residentům a závěrečného úklidu. Pro částečné zatarasení ulice jsme použili dvě zapůjčené zákazové značky.

dohodněte se na menu. Můžete to nechat na invenci účastníků, my jsme poprosili, aby se vařil řízek s bramborovým salátem. Vzájemně jsme pak ochutnávali a porovnávali rodinné receptury salátů.

vyzdobte místo, kde budete slavit tak, abyste se tam všichni cítili trochu příjemně

– přestože hlavní náplní bylo prostě povídání, je důležité myslet i na nějaký program. Poprosili jsme pamětníky, aby donesli nějaké zajímavé fotky z historie ulice. Pro děti lze připravit křídy na malování po asfaltu, překážkovou dráhu pro malé cyklisty a koloběžkaře, společné zpívání atp.

myslete také na mokrou variantu v případě deště

– a na závěr rada nejdůležitější: nemějte velká očekávání, abyste nebyli zklamaní. Napětí „kdo nakonec doopravdy přijde?“ bylo silné, nakonec jsme se radovali z každého příchozího.

 

Den sousedů letos plánuje nejen ulice U Školy, ale také jiná místa Benátek (např. jeden z domů v ulici Platanová nebo na náměstí 17. listopadu). Pokud byste se k nám chtěli jako organizátoři Vašeho dne sousedů připojit, napište nám o tom prosím na adresu marek.fajfr@zeleni.cz. Bude nás víc!

 

Mgr. Marek Fajfr, Ph.D.

zastupitel města

 

P.S. A jak takový příjemný den sousedů může vypadat, uvidíte na fotkách z loňského roku v Benátkách n. Jiz.

 

 

 

m